TILBAGE

 

"Rum bliver til" - et installationsværk af Pernille Toft Lund

 

 

Beskueren træder ind i hallen i Skovbo Gl. Rådhus i Borup, og møder med det samme Pernille Toft Lund´s store installationsværk "Rum bliver til": Cirka seks hundrede sorte plasticspande - i forskellige størrelser - står spredt ud over rådhushallens stengulv. Spandene danner former, mønstre og linjer. Tilsammen opstår nærmest et helt landskab af spande.

 

Beskueren kan bevæge sig rundt inde i værket, eller stille sig ude ved kanten, eller gå op på balkonen og se det hele ovenfra. Oplevelsen af værket ændrer sig alt afhængigt af hvor den enkelte vælger at placere sig, og alt afhængigt af om man står stille eller bevæger sig.

 

Det materiale, som Pernille Toft Lund har anvendt, er den slags spande, som normalt bruges af blomsterhandlere til at opbevare blomster i. Når blomsterne er solgt, bliver spandene sædvanligvis kasseret. Pernille Toft Lund har samlet dem ind og skabt kunst med dem.

 

Hun genbruger materialet – spandene - og sætter det ind i en ny sammenhæng. Det er denne manøvre, som skaber værket. Nye rum bliver til. Ting får nye betydninger. Ting er ikke som de plejer at være. Der skabes et nyt rum, også et nyt rum for refleksion og eftertanke. Blomsterspandene bliver ikke mere kun blomsterspande. Det er de stadigvæk, men de har også fået nye og flere betydninger.

 

Det, som vi er vidne til her, er installationskunst. Det karakteristiske ved installationskunsten er denne evne til at tage objekter og genstande fra dagligdagen og placere dem i en ny sammenhæng, og derved give dem ny betydning, nyt liv. 

 

Når det er udført godt - som det er tilfældet med "Rum bliver til" - åbner den vores øjne, den piller ved vores vanetænkning, den giver os mulighed for at undres over verden. Med sit installationsværk i Skovbo Gl. Rådhus tilbyder Pernille Toft Lund os et andet slags rum. Det kan være fascinerende og spændende, men måske også provokerende - det kan sætte alt muligt igang.

 

Pernille Toft Lund vil skabe rum, hvor vi som beskuere bliver vækket og konfronteret med os selv.

 

                                                                                                                 

                                                                                                                   Jacob Garde, august 2008

 

 

Praktiske oplysninger:

 

Sted:  Skovbo Gl. Rådhus, Møllevej 2, Borup

 

Varighed: 3. – 24. august 2008

 

Adgang til udstilling: Kontakt rådhusbetjenten på tlf. 56 67 21 24
Bemærk nye åbningstider - hvis rådhusbetjenten er i huset:

Tirsdag kl. 10 - 14, torsdag kl. 12 - 18,
fredag kl. 10 -13 og efter aftale

 

Linket til den arrangerende kunstforening: http://www.skovbokunst.dk/